השבוע מרבית האוכלוסיה היהודית, כולל אני, ציינה את יום הזיכרון לשואה ולגבורה. כחברה התייחדנו עם זיכרון זוועות מחנות העבודה ומחנות ההשמדה וחיבקנו, מטאפורית לכל הפחות, את ניצולי השואה שעוד איתנו. את היום הזה ואת הרגש שהוא מעורר בחר משה רט, דוקטורנט לפילוסופיה באוניברסיטת בר-אילן, לנצל לצרכי דמגוגיה רדודה לטובת הדת היהודית. הוא פירסם מאמר הפורט על גיטרת הרגש שמלווה את היום הזה בניסיון להפיק ממנו לחן מלנכולי לשיר הידוע "אני מאמין".
הטענה העיקרית של רט מופיעה כבר בכותרת: "מי שמזלזל בתנ"ך ובמסורת, שלא יתפלא לפגוש בהכחשת שואה". רט סבור שמתוך הסתכלות על היחס שמקבלים סיפורי התנ"ך אפשר ללמוד על העתיד הצפוי למקומה של השואה בתודעה הציבורית. לדברי רט, עם ישראל השקיע מאמץ כביר לתעד ולשמר את זיכרון יציאת מצרים. למרות זאת, ארכיאולוגים מתייחסים ליציאת מצרים כאל מיתוס. רט חותם את הטיעון שלו במילים הבאות:
עם שמתייחס בזלזול ובספקנות למסורת אבותיו ולמורשת העתיקה שלו, אל יופתע כשאחרים מתייחסים בצורה דומה גם לאירועים קצת יותר קרובים, כמו השואה. וכי איזו "זכות" יש לשואה יותר מליציאת מצרים? שיש עדיין ניצולים משם? – עוד כמה שנים לא יהיו. שיש תמונות? – הצחקתם אותנו, זה כולה פוטושופ. שיש עדויות מוקלטות? – נו, כמה סיפורי סבתא של זקנים סניליים. שלא הגיוני שהיה משהו כמו יציאת מצרים? – אה, והשואה זה ממש הגיוני ושפוי. במלים אחרות, כל מי ששותף להכחשת התנ"ך, סולל את הדרך לרווחה בפני מכחישי השואה.
רק אם נבין שלמסורת האבות ולזיכרון הלאומי יש משקל חשוב בהרבה מזה של כוהני האקדמיה, נוכל לקוות לשמר את זיכרון העבר שלנו, כפי שעשינו באלפי השנים האחרונות.
הטיעון של רט הוא לא יותר מכשל "נכונות על ידי קרבה" עם אלמנט הפחדה. הראיות מצביעות על כך שהשואה היא אירוע היסטורי. כמות הראיות לכך כבירה. סיפור יציאת מצרים עומד על כרעי תרנגולת שנמצאים על מנגל של יום העצמאות. רט מנסה למסך את העובדה הזאת על ידי קירוב יציאת מצרים להכחשת שואה. יהיו מכחישי שואה בדיוק כפי שיש מכחישי תנ"ך, הוא אומר, לכן תנו משקל גדול יותר לטיעונים חלושים לטובת יציאת מצרים. הוא לא מראה שיש ראיות לסיפור יציאת מצרים, אלא רוכב על האמוציות שמעוררת השואה ועל הפחד מהכחשתה על מנת לחזק את שורות הדת היהודית במאמינים חדשים בסיפורי התנ"ך המכוננים. זאת דמגוגיה נבובה. בין השואה וסיפור יציאת מצרים יש הבדל תהומי.
על מנת להדגים את ההבדל, אתחיל מסקירת הסיפורים עצמם. הם שונים באופיים אחד מהשני. השואה היא סיפור מזוויע של השמדת עם שיטתית שגרמה נזק עצום, אך למזלנו לא הצליחה. התנהלות הנאצים במחנות ההשמדה ומחנות העבודה, האכזריות בה הם נהגו בקרבנותיהם והמתודיות בה הם פעלו מעוררת הרגשת זעזוע עמוק. בניגוד למה שרט שם בפי מכחיש השואה העתידי שלו, השואה לא סותרת דבר מהידוע לנו על העולם. הנאצים השתמשו בגזים רעילים וכדורים כדי לרצוח את קרבנותיהם, במשרפות כדי להיפטר מגופותיהם ובחיילים נאצים ובעובדי כפיה כדי לבצע את תהליך ההשמדה. המציאות של השואה נוראית, אך היא לא חומר לספרי פנטזיה. במקרה הרע ביותר, היא מלמדת את הנאיביים שביננו משהו שרובנו כבר יודעים, שבני אדם מסוגלים לבצע מעשים מעוררי חלחלה בשם האידיאולוגיות שהם אוחזים בהם.

תמונה באדיבות ויקימדיה
השוו את זה לסיפור יציאת מצרים. בקווים כלליים סיפור יציאת מצרים הוא סיפור על רועה צאן ששמע קולות במדבר מתוך שיח בוער שהורו לו לצאת למשימה לשחרור עם נדכא משעבוד (שמות ג). הוא עשה הסבה מקצועית למכשף אלוהי והפך מטה לתנין על מנת להרשים את פרעה וכהניו (שמות ז). במסגרת שינוי תפקידו למהפכן בחסד תורה הוא ביקש מפרעה לשחרר את עם העבדים (שמות ה ואילך) חזרה לארץ שהובטחה לאברהם אבי האומה על ידי קול בראשו (בראשית יז). באותו זמן, אל טלפתי הקשה את ערפו של פרעה (שמות ט) תוך כדי שהוא מעניש אותו בשלל כשפים כמו הפיכת מי היאור לדם, ריבוי אדיר של צפרדעים מזיקות, כינים טפיליות וגרנד פינלה רצחנית במיוחד בדמות מכת בכורות (שמות ז-יב).
כשמסתכלים על הסיפור הזה בעיניים מודרניות רואים בו שילוב ביזארי של מוטיבים סכיזופרניים, אקס-מן, הארי פוטר ושר הטבעות. הוא מכיל חומר טוב לקומיקס של מארוול או DC. ג'יי. קיי. רולינג יכולה לעבד אותו לספר סיפורת בו לא ברור מי משחק את תפקידו של וולדמורט, אלוהים או פרעה. אם הוא היה חי היום, ג'ון רונלד רעואל טולקין יכול היה להפיק בהשראתו ספר פנטזיה משובח בו משה לבן-הזקן, המקבילה של גנדלף אפור-הזקן, מוביל את אחוות בני ישראל נגד היבריד של פרעה וסאורון. לחילופין, אפשר לעשות לסיפור עיבוד קולנועי לסרט אקשן מעולה בו יו ג'קמן ישחק את משה רבינו וסר פטריק סטיוארט יחזור לתפקיד הטלפת הבלתי נלאה, הפעם בדמות אלוהים קירח וקפריזי מאד שמשתמש בכוחות העל שלו על מנת למרר את חייהם של העם המצרי הצורר. לסיפור יציאת מצרים יש פוטנציאל לעיבוד קולנועי שיהפוך ללהיט קופתי אדיר בתחום הפיקציה, לא כסרט דוקומנטרי. ההשוואה שלו לשואה מגוחכת. הניסיון אפילו לא מתרומם מהקרקע.
ההסתכלות על הסיפורים עצמם לא מספיקה. אני שם דגש הרבה יותר גדול על התהום הפעורה בין הראיות שתומכות בהיסטוריות של השואה ובין הראיות שתומכות בהיסטוריות של יציאת מצרים. בניגוד לרושם שרט יוצר, הנרטיב ההיסטורי של השואה לא נשען רק על עדויות ניצולים, עדויות של נאצים ועדויות של משתפי פעולה שלהם. הוא אפילו לא נשען רק על תמונות או סרטים. לשואה יש תיעוד כתוב עשיר, שחלק גדול ממנו נעשה על ידי הנאצים עצמם. התיעוד הכתוב, לדעתי, חשוב בהרבה, משום שהוא מאפשר לראות את הנאצים מתייחסים לפשעים שלהם בתקופה בה הם ביצעו אותם ומסבירים אותם לעצמם במילים שלהם.
קחו לדוגמא את הנאום שנשא היינריך הימלר, יד ימינו של היטלר ומפקד האס אס והגסטפו, ב-4 לאוקטובר 1943 בפוזנן, פולין. הימלר התייחס בנאום בצורה מפורשת להשמדת העם היהודי, הציג אותה כאידיאל טהור שיש לפעול למימושו בצורה חפה מתאוות בצע ואף העלה בגרה אשליה נאצית נפוצה כשטען שהנאצים רוצים בהשמדת היהודים משום שהם רוצים להשמיד את הגרמנים. איך יודעים שהימלר אכן נתן את הנאום הזה והעביר את המסרים האלו?
הראיה הראשונה במעלה היא הנאום עצמו. גרסה כתובה שלו נמצאה במסמכים שאיתרו בנות הברית כשלחמו בגרמניה הנאצית במהלך מלחמת העולם השניה (Unspecified, 1948). כמו מסמכים רבים אחרים, הגרסה הכתובה של הנאום שימשה את התובעים בכמה ממשפטי נירנברג, וכמו מסמכים רבים אחרים חלקה תורגם לאנגלית לצרכי המשפט (Unspecified, 1946). הליך האיסוף, הקיטלוג והניתוח שלה המסמכים ששימשו במשפט ידוע מהתצהיר שנתן לבית הדין הצבאי בנירנברג מייג'ור וויליאם ה. קוגן ראש מחלקת התיעוד של הצי האמריקאי (Coogen, 1946). תודות לאינטרנט יכולים קוראים מודרניים לאתר בקלות צילום של המקור, הן של התצהיר של קוגן והן של הגרסה הכתובה של נאום פונזן של הימלר.
הנאום של הימלר הוא דוגמא מייצגת לתיעוד הכתוב המקיף שמהווה את הראיות הראשונות במעלה לכך שהשואה היא אירוע היסטורי. המסמכים המקוריים ברובם המוחלט עדיין איתנו, שמורים בארכיבים של מדינות שונות, מחכים להיסטוריון מהעתיד שיבחן את מהימנותם אם ספק לגביהם יתעורר אי פעם. מאז משפטי נירנברג נמצאו בארכיבים רבים מסמכים נוספים שמאששים את ההיסטוריות של השואה. חלק ניכר מהתיעוד הכתוב עבר דיגיטציה על מנת לאפשר לקהל רחב לגשת אליו בקלות. בבירור, הראיות לשואה לא תלויות בתודעה החברתית האנושית. היותה אירוע היסטורי נובע, בין השאר, מתוך הדיו בו תיעדו רבי-המרצחים את הזוועות שהם עצמם חוללו ובערימות המילים שהם שפכו כדי להצדיק את מעשיהם בעיני עצמם ובעיני אחרים.
הראיות לרבים מסיפורי התנ"ך אפילו לא מתקרבות להר הראיות שתומך בהיסטוריות של השואה. לעתים קרובות, להפך. סיפור יציאת מצרים הוא דוגמא מייצגת נפלאה. לא רק שאין ראיות שתומכות בהיסטוריות של סיפור יציאת מצרים כפי שהוא מסופר בתנ"ך, אלא יש ראיות שסותרות אותו. על בסיס הכתוב בתנ"ך וההתאמה בין הכרונולוגיה התנ"כית של מלכי ישראל והכרונולוגיות הידועות של מלכי אשור ומצרים, ניתן לתארך את סיפור יציאת מצרים לסביבות 1440 לפני הספירה (Finkelstein and Silberman, 2002, p. 56). עם זאת ארץ כנען, היעד של בני ישראל, היתה באותה תקופה תחת שליטה מצרית. באופן עקבי עם זה, בכנען של אותה תקופה היתה נוכחות מצרית קבועה, ערי כנען חויבו לשלם מסים לשלטון המצרי ומבצרים מצריים וכוחות צבא מצריים ישבו בתוך הארץ (Finkelstein and Silberman, 2002; Naaman, 2011). המצרים עזבו את הארץ לחלוטין לכל המוקדם בסביבות 1150 לפני הספירה (Naaman, 2011).
מהעובדות האלו ברור שאם יציאת מצרים התרחשה כפי שהתנ"ך מתאר אותה, בני ישראל היו אמורים לברוח מן הפח אל הפחת, משיעבוד מצרי הישר אל ידי המצרים השולטים בכנען. בנוסף, סיפורי הכיבוש בספר יהושע לא היו אמורים לגולל עלילות גבורה של מלחמה בכוחות הצבא של שבעת עממי כנען, אלא לספר על הרואיזם ישראלי נגד הצבא המצרי. גרוע מזה, המסלול שבני ישראל היו אמורים לקחת, דרך מדבר סיני, היה עמוס במבצרים וכוחות צבא מצריים בתקופה המדוברת, בין המאה ה-15 לפני הספירה למאה ה-12 לפני הספירה (Finkelstein and Silberman, 2002; Naaman, 2011). למרות זאת, על פי התנ"ך, עם שמנה יותר מ-600 אלף אנשים עבר במדבר סיני בלי להיעצר על ידי הכוחות המצריים ובלי שהתנ"ך יטרח לתעד את נוכחותם של הכוחות המצריים הללו.

תמונה באדיבות ויקימדיה
זה לא הסוף לסתירות המאסיביות בין התנ"ך למציאות. התנ"ך מתאר את המסלול של בני ישראל במסעותיהם במדבר ומספר על כמה אירועים שקרו במהלכם. כך לדוגמא ידוע לנו שבני ישראל ביקשו רשות ממלך אדום לעבור בשטח הממלכה שלו בדרך ליעדם (שמות כ, יד-כא) וגם שהם נלחמו וכבשו את חשבון, עיר שנשלטה על ידי סיחון מלך האמורי (שמות כא, כא-כה). במציאות, ממלכת אדום והעיר האמורית חשבון בכלל לא היו קיימות בתקופה בה יציאת מצרים היתה אמורה להתרחש. הם כן היו קיימות בתקופות מאוחרות בהרבה, בסביבות המאה השביעית לפני הספירה (Finkelstein and Silberman, 2002).
לפיכך, על מנת להאמין לסיפור המקראי של יציאת מצרים עלינו להאמין שבני ישראל ברחו משעבוד מצרי אל ארץ שהיתה תחת שלטון מצרי, שבדרכם לארץ המובטחת הם והמצרים ששכנו במדבר סיני הוכו בסנוורים ולא ראו אחד את השני ושממלכת אדום והעיר חשבון עשו טלפורטציה אחורה בזמן כדי שבני ישראל יוכלו לדבר עם הראשונה ולכבוש את השניה. אלו רק דוגמאות. זאת לא היתה סקירה ממצא של ההתנגשות החזיתית בין הדרך בה התנ"ך מתאר את ההיסטוריה של העולם העתיק ובין תגליות ארכיאולוגיות. השורה התחתונה היא שבסיפור יציאת מצרים התנ"ך והמציאות לא מסכימים. אישית, אני הולך עם המציאות.
מקומם של מעשיות סבתא תנ"כיות הוא בספרי פנטזיה לא רק בגלל שאלו סיפורים על קוסמות וכשפים, אלא בעיקר בגלל שהמציאות סותרת אותם. את גורל ההיסטוריה המתועדת היטב של שואת היהודים משה רט קושר לגורל מעשיות תנ"כיות כמו יציאת מצרים. הכחשת שואה, הוא אומר, כמוה כהכחשת סיפור יציאת מצרים. בפועל, אין ממה לחשוש. רט יכול לזלזל בראיות לשואה עד מחר, אך הן עדיין ידברו בשם עצמן ויחשפו את פשעי הנאצים. במקביל, אף על פי שהוא עוצם את עיניו למציאות הזאת, הראיות הארכיאולוגיות סותרות את סיפור יציאת מצרים. במקום להציג לקוראיו את המציאות כפי שהיא, רט נאחז בקשים על מנת לחלץ את דתו מציפורני המציאות. כלי העבודה שלו הם לוליינות מילולית שמנסה לייפות את הכשלים ולהטליא את החורים, היתול עצמי רחב-היקף ויכולת לחסן את המחשבה מהשפעות המציאות. לדעתי, הוא לא משקר או מבצע את הכשלים הללו במכוון. אחרי הכל, בדרך כלל הקרבן הראשון של דמגוג הוא עצמו, אך אל לנו להפוך לקרבנותיו בעצמנו.
מקורות
Coogen, W. H. (1946). Copy of document 001-A-PS. In Nazi Conspiracy and Aggression (Vol. 3, pp. 1–4).
Finkelstein, I., and Silberman, N. A. (2002). Did the Exodus Happen? In The Bible Unearthed: Archaeology’s New Vision of Ancient Israel and the Origin of Its Sacred Texts (pp. 48–71). Simon and Schuster.
Naaman, N. (2011). The Exodus Story: Between Historical Memory and Historiographical Composition. Journal of Ancient Near Eastern Religions.
Unspecified. (1946). Partial translation of document 1919-PS. In Nazi Conspiracy and Aggression (Vol. 4, pp. 558–578).
Unspecified. (1948). Document 1919-PS. In Trial of the Major War Criminals before the International Military Tribunal (IMT) (Vol. 29, pp. 110–173).
ומכת בכורות הופכת את אלוהי ישראל לאכזר כמעט כמו פרעה. אם כי אולי אפשר להקביל אותה להפצצת דרזדן
כמעט כמו פרעה? יהווה זה הוא שהקשה את ליבו. תן לו את כל הקרדיט על הסגה רווית הדם של יציאת מצרים.
"דוקטורנט לפילוסופיה באוניברסיטת בר-אילן" זה כבר מסביר הרבה. טוב שהתחלת בהבדל העקרוני בין המלמולים של משה רט ואז נכנסת לפרטים בשביל לדפוק את המסמר האחרון בארון.
עוד פוסט מעולה מגובה בראיות. כמו שהרגלת אותנו לצפות ממך :).
אני מסכים עם עיקר הדברים: אין שום אפשרות לאנלוגיה בין סיפור מיתולוגי חסר ראיות היסטוריות (וחסר צורך בכל ראיה שכזו כי תפקידו לשמש כמיתוס) לאירוע ממשי שנתמך בראיות רבות.
אני גם מסכים שרט עושה שימוש בדמגוגיה שפלה.
רק דבר אחד מפריע לי במאמרך – אני חושב שלא נכון להתייחס לדמויות מיתולוגיות כמשה או אברהם פשוט כמקרים של סכיזופרנים שחווים הלוצינציות, שומעים קולות וכיוצא בזה. אני חושב שכל הז'אנר הזה של הסיפור המיתולוגי (לא רק המקראי, גם היווני, המיתולוגיות המסופוטמיות ועוד) עושה שימוש באלים, בני אדם ושאר יצורים מיתולוגיים כדי להביע איזשהו מסר (אותו אפשר לאהוב או לשנוא, לקבל או לדחות). המסרים שעולים מהמיתולוגיות עשויים להיות מורכבים ובעלי משמעות רבה לחברות שהחזיקו בהם וקידשו אותם, בלי שום קשר לממשות ההיסטורית של הסיפורים הללו.
מה שאני מנסה לומר הוא שזה פספוס להתייחס למיתולוגיה המקראית כאוסף של מקרי סכיזופרניה וכדומה. באותה נשימה, זה פספוס עצום והבל גמור להתייחס אליהם כהיסטוריה במובן של מדע ההיסטוריה, כפי שטענת.
היי עידו.
על פי מה שראיתי אפשר לשתף רק לפרופיל ולא לקבוצה.
אפשר לעשות העתק – הדבק לפוסט שלם ולשים בקבוצה? עם לינק לאתר שלך, כמובן
סער
"המצרים עזבו את הארץ לחלוטין לכל המוקדם בסביבות *1150* לפני הספירה "(אתולוגיקה)
"*1230* לפנה"ס: על פי מצבת ישראל בארץ כנען קיים עם בשם ישראל." (ויקיפדיה,ערך "המאה ה13 לפנה"ס)
??
@אברהם: אתה מוזמן לשטוח טיעון או לכל הפחות שאלה קוהרנטית, כי "??" לא אומר לי הרבה.
אסטלת ישראל מדברת על מסע מלחמה בארץ כנען נגד הישראלים (בין השאר) בשנת 1230 לפני הספירה בעוד שלפי הנתון שהבאת המצרים באותה תקופה כבר שלטו בישראל בכל מקרה!
@אברהם: אני בטוח שאתה חושב שהסתירה צורחת לשמיים, אבל מסתבר שהיא לא. זה השלב שבו אתה מפרט מה סותר בשתי הטענות. על פניו, נשמע לי כאילו אתה חושב שאם שולטים במקום מסוים, זה אומר שלא יוצאים למבצעים צבאיים בו. זה כמובן אבסורד, כמו שהמציאות הארצישראלית מבהירה (המבצעים שלנו בעזה) וכמו שהמציאות בפחות או יותר כל מרי מבהירה. תצטרך לפרט. בהצלחה. :)
קטונתי מלהבין את מאמרך או כי אני חסר השכלה או כי אתה עוטף בלשון חלקלקה ובאריכות השואפת לאין סוף כמו האסימפטוטה(אנכית) שלעולם לא תיגע בעיקר, את קישקושך. ברור שאתה מעדיף את האופציה הראשונה אך ברשותך אסביר את השנייה:
המסורת של יציאת מצריים עברה אלי אישית כמסורת של עם ע"י אבי באמצעות סבי וסב סב ……סביו וכך אצל כל חברי. גם אם תאמר:" הטיעון הזה לא מחדש כלום ונכתש כבר על ידי וחבר מרעי" דווקא פשטותה של המסורת שעובדתית עברה אלינו מקדמה דנה מעידה על עצמה. זוהי דרכה של היסטוריה כך אנו מכירים בעובדה שאלכסנדר מוקדון היה קיים גם ללא תיעוד של "הנאום שנשא היינריך הימלר, יד ימינו של היטלר ומפקד האס אס והגסטפו, ב-4 לאוקטובר 1943 בפוזנן " אלא כי רבים היכירוהו בכיבושיו בדיוק כמו שרבים הכירו בקיום עמינו.
לפני שאני מתפלסף איתך על ההבדל בן נס קריעת ים סוף לנס יצירת העובר במעי אימו וכדו' (שהם שווים באיכותם רק נבדלים בכמותם שזה תדיר וזה אינו תדיר) הטענה שעם ישראל פיברק שיעיבוד ויציאה ממצרים ע"י יהודאים(שמצלצל כמו יהודונים) בתקופת יאשיהו היא הבילתי מוכחת (פנקלשטיין והשטויות שלו) וההזויה משהו..ואידך זיל גמור.
ושלא תבינו לא נכון אני כופר גדול כן כן בכל האגיפטולוגים שקבעו וקיבעו (קיבעו בעיקר..) לנו כרונולוגיה הזויה של שושלות מצריות עוד בראשית המאה ה19 (פריצ'רד 1819 כבר קבע שרעמסס השלישי החל למלוך ב 1147 לפנה"ס ואין יודעים על מה התבסס שכן קדם הוא בשנתיים לשמפוליון המפענח הראשון של כתב החרתומים).
עפ"י כרונולוגיה קדומה והזויה זו תוארך כל המזרח הקדום ונקבע לשביעות רצון יושבי מגדל השן האקדמי שאין זכר ליוסף יציאת מצריים או כיבוש יהשוע שאם היתה דמות כזאת כלל ועיקר הרי שנכנסה לארץ 250 שנה אחרי שביריחו כלל לא היתה עיר..
אך זאת דעו שמסתירים מעיני הציבור את כל המימצאים הארכיאולוגים תומכי התנ"ך (בדיוק כמו שנעלם מעיני הציבור שפאבל פרנקל החירותניק מפקד אצ"י היה מפקד מרד גטו וורשא האמיתי) אז הנה טעימה:
"שבע שנות רעב"-
באי 'סהל ' שבדרום מצרים , חקוקה על סלע כתובת המספרת כי בימי המלך ג'וסר מן השושלת השלישית , אירע רעב שנמשך שבע שנים . המלך שאל אז בעצתו של המשנה למלך ששמו
F9. "אמחתפ" והקדיש חבל ארץ נרחב לכוהני הדת 10 שבע שנות הרעב מזכירות כמובן את המסופר
בתורה על ימי יוסף: "ותחילנה שבע שני הרעב לבוא כאשר אמר יוסף" (בראשית מא, נד).F01 גם הקדשת האדמות לכוהנים (המסופרת גם בכתובת אחרת 11 ) , דומה לכתוב על ימי יוסף: "רַק א קָנָה כִּי חֹק לַכֹּהֲנִים מֵאֵת פַּרְעֹה וְאָכְלוּ אֶת חֻקָּם אֲשֶׁר נָתַן לָהֶם פַּרְעֹה" (שם מז, אַדְמַת הַכֹּהֲנִים
כב). ועל כן ננסה לבדוק מה עוד ידוע על המשנה למלך אמחתפ.
ממציא הפירמידה
בימי השושלות הקדומות נהוג היה לבנות מעל קבר המלך מבנה חד–קומתי . אצל המלך ג'וסר
הנזכר, שהיה ממלכי שושלת ג', יש עליית מדרגה: על פי תכנונ ו של אמחתפ הוקמה מעל הקבר
פירמידת-מדרגות רבת קומות ( 46 מטר גובהה!), וסביבה נבנתה עיר מקדשים מוקפת חומה.
הרמה האדריכלית של הפירמידה והעיר המקיפה אותה היתה גבוהה לאין ערוך מהמקובל עד אז.
גם בדורות שאחריו בנו המלכים את מצבות הקבורה שלהם על פי דגם זה , והם הפירמידות
המפארות את מצרים עד ימינו. אמחתפ אם כן היה זה שהביא לעולם את המושג 'פירמידה'.
שליט רב עוצמה אמחתפ היה באופן רשמי רק המשנה למלך, אך בפועל הופקד בידו ניהול ענייני הממלכה. תאריו F.1 היו: "הראשון לפני המלך", "המפקח על הארמון", "שומר-החותם", "כהן און" ועוד.
12Wilson, the Tradition of Seven Lean Years in Egypt, in: Pritchard (ed.) ANET,
Princeton 1969, pp. 31-32; Eggebrecht, Das alte Ägipten, München 1984, p. 48.
11 . ברסטד, דברי ימי מצרים, תרגם ש' אטינגר, תל-אביב תשט"ז, עמ' 356
בנו של השור
F14 אמחתפ היה לאישיות המקודשת ביותר שהיתה אי-פעם במצרים
(Lurker, The Gods and Symbols of Ancient Egypt, London 1995, p. 45. 15)
אמנם כל מלך היה באופן רשמי אל, אך המלכים היו אלים 'קטנים', וכמעט לא קרה שמלך בשר ודם ייכנס לפנתיאון של האלים ה'גדולים', ואילו אמחתפ שלא היה מלך, זוהה תחילה עם אל גדול (שמון), ולבסוף הפך לאל גדול בפני עצמו.
בנוסף לכך נכלל בפולחנו של אל גדול נוסף, אל בדמות שור הקרוי 'פתח', ואמחתפ נקרא "בנו של
פתח". פולחן זה הקרוי 'סראפיס' מזכיר כינוי שנותן המקרא ליוסף: "בְּכוֹר שׁוֹרוֹ " (דברים לג, יז).
והכי חשוב:
מסורות הקושרות את יוסף לאמחתפ:
כשנעיין בדברי חז"ל נגלה כי הם כבר עמדו על כך שאמחתפ הוא יוסף, שהרי על פולחן סראפיס
הנזכר הם קובעים: "סראפיס – על שם יוסף" (בבלי עבודה זרה מג, א).
גם שמו של מקדש אמחתפ בסקארה בפי המקומיים – 'מאסרו של יוסוף ' – קושר בין השניים.
הלקסיקון האגיפטולוגי מביע תמיהה על כך: "הסיבה שהמקום קרוי 'מאסרו של יוסף' לא
התבררה
Wildung, Lexikon der Ägeptologie, Wiesbaden 1980, III, pp. 145-147; Shaw andNicholson, Dictionary of Ancient Egypt, London 1996, pp. 140-141.) אך לפי האמור עד כה העניין מובן בהחלט.
לסיכום: יוסף חי בימי שושלת ג ' במצרים, והוא 'אמחתפ' שנודע בחכמתו הרבה, שהיה המשנה
למלך ג'וסר.
.
באיחור,אבל ננסה…
העובדה שהמצרים נאלצו לצאת למסעות מלחמה של ממש בכנען מעידה שהשליטה שלהם שם היתה די רופפת – בערך כמו "השליטה" שלנו בעזה מאז ההתנתקות ולכן אני לא רואה מניעה להגיד שבני ישראל הגיעו לארץ כנען שבה לא היתה נוכחות מצרית קבועה ורציפה שתגרום לשיעבוד מחודש שלהם.
(אגב,למיטב ידיעתי הטענה שמוצאם של בני ישראל הוא משבטים שפלשו לארץ (ממצרים או ממזרח) היא תאוריה די מקובלת בעולם הארכיאולוגיה)
@יעקב: עדיף להביא לינק למאמרים שאתה מצטט.
@אברהם: היא באמת היתה הרבה יותר רופפת מאשר במאות הקודמות עד כמה שאני זוכר. זה בקושי עוזר לך. היא עדיין היתה מאד חזקה, כך שאני לא מבין מה אתה רוצה לומר. תכניס בבקשה את כל מה שאתה אומר אל תוך טיעון. האם אתה מנסה לטעון שבני ישראל לא ברחו ממקום שנמצא בשליטה מצרית אל מקום שנמצא בשליטה מצרית? ואם זה לא מה שאתה אומר, מה בעצם הטיעון שלך? איך זה הופך את יציאת מצרים התנ"כית ליותר סבירה? בני ישראל לא הצטרכו להתגנב לארץ שנמצאת תחת שליטה מצרית, הם לא הצטרכו להתמודד עם המצרים בכנען, וברור לנו למה התנ"ך לא מזכיר את הנוכחות המצרית הזאת ואיך בני ישראל עברו אותה?
לגבי הסיפא – אשמח למקור.
כן זה מה שאני מנסה לטעון – אני טוען שהשליטה המצרית בכנען היתה רופפת באותה תקופה והעובדה שהמצרים נאלצו לצאת למסעות מלחמה מאסיביים בכנען מעידה על זה שבני ישראל יכלו להאחז בגב ההר בלי שהם יאלצו להתנגש פנים אל פנים עם מלוא עוצמתו של הצבא המצרי – הדוגמא שהבאת לגבי עזה היא מצויינת,עשינו שם כמה "מסעות מלחמה" ויצאנו כשהאוכלוסיה וארגוני הטרור שם ממשיכים להנות מעצמאות מלאה (לפחות בענייני הפנים).
לגבי הסיפא: אדם זרטל שחולק על הסיפור המקראי בנושאים מסויימים גם הוא מסכים (אם אני זוכר נכון) שמקורם של בני ישראל הוא בשבטים שהגיעו מחוץ לכנען ולא במעמדות נמוכים מתוך החברה הכנענית – ואם אנחנו מסכימים שמקורם של הישראלים הוא מחוץ לכנען הרי שהשאלה איך הם הצליחו לפלוש לארץ בשלטון מצרי – בעינה עומדת,ולא משנה מה הוא מקורם של אותם שבטים.זכור לי שראיתי גם מקורות נוספים שמעריכים שמקורם של הישראלים הוא בפלישה מבחוץ אבל אני לא מוצא אותם כרגע.
ווידאו שהייתי צריך לשפשף את העיניים כדי להאמין שהוא קיים…
http://www.youtube.com/watch?v=W58u7Rba-yw