אתגר של תפיסה: מחשבות על הדיון בין ביל ניי לקן האם

הרבה אנשים שלחו לי את הדיון בין הבריאתן קן האם ופופולרייזר המדע ביל ניי. אני כנראה לא אצפה בשעתיים ומשהו האלו, כי אין לי ממש זמן וגם כי קראתי את הספר, כמו שאומרים. פשוטו כמשמעו במקרה הזה. האם מעלה טיעונים מוכרים מספרות "מדע הבריאה". קראתי הרבה ספרים ומאמרים כאלו לאורך השנים והדקות הספורות שדגמתי מתוכו המחישו לי שאין בו חדש עבורי. בכל מקרה, תודה לכל הממליצים.

סביב הדיון הזה היה פולמוס גדול בקרב שוחרי אבולוציה, לפני ואחרי שהוא נערך. השאלה המרכזית היתה האם תומכי אבולציה מרוויחים משהו מההשתתפות בדיונים מילוליים כאלו. אני נוטה לענות על השאלה הזאת בשלילה משתי סיבות. בתור התחלה, בין אם ניי נתן שואו אדיר של מדע ובין אם הוא קיבל זבנג בראש מהאם, בדיון כזה הנתונים ואיכות הטיעונים הם לא מה שמשפיע על דעת הקהל. היכולת הרטורית, הרושם הראשוני שיוצר הדובר והקרבה בין דעתו לדעת הקהל – אלו הגורמים הדומיננטיים ביותר שישפיעו על הקהל.

די מובן למה זה כך. קשה להעריך את חוזקם של טיעונים מדעיים, או לפחות כאלו שמתיימרים להיות מדעיים, כשלא הופכים אותם בראש ובוחנים אותם מכיוונים שונים. דיון ציבורי מילולי על במה לא משאיר הרבה זמן לשים לב לדקויות, לבדוק את העובדות, לעיין במקורות ולהעריך את איכות הלוגיקה של הדובר. איזה ברירה יש לאנשים? קשה לי להאשים את אלו שלא עוצרים את הסרט ומתחילים לבחון את פרטי הטיעונים, אלא שופטים את איכות הטיעונים לפי איכות הרטוריקה של הדובר. אני בטוח שגם אני עושה כאלו קיצורי דרך שעלולים להטעות אותי. זאת הסיבה שאני מעדיף את המילה הכתובה.

יש לדיון כזה עוד חיסרון, ובעיני הוא החיסרון החשוב ביותר. התחשבו במעמד של תיאוריית האבולוציה במדע. בפועל, אין דיון בספרות המדעית על הנכונות של תיאוריית האבולוציה. הראיות שהיתה אבולוציה חד-משמעיות כבר יותר ממאה שנה והראיות שהברירה הטבעית משחקת תפקיד משמעותי באבולוציה עומדות איתן כבר יותר מיובל שנים. כמו בכל תחום מדעי בריא, מדענים ממשיכים לפתח ולקדם את התחום. זה אומר, בין השאר, שנוצרו ונוצרות בינם שלל מחלוקות לאורך השנים על פרטים שונים על האבולוציה. הדין מוכרע בהם על פי הראיות, הסטנדרט הרגיל במדע.

רבות מהמחלוקות הללו עוסקות בנושאים טכניים שהציבור הרחב היה משתעמם מהם. לדוגמא, כשבונים עצים אבולוציוניים האם יש להשתמש בטכניקות פרסימוניה, טכניקות maximum likelihood או טכניקות בייזיאניות? רק להסביר את המונחים של השאלה ואת השיקולים לטובת כל אחת מהטכניקות הללו ידרוש ממני מינימום של מאמר שלם. אחרי הכל, אני מבין את השאלה הזאת, ולו ברמה הבסיסית שאני מבין אותה, כי היא היוותה את חלק הארי מקורס שלם שלקחתי. מחלוקות אחרות תופסות את עין הציבור ואפילו בסטנדרטים מדעיים הם נחשבות ליותר "סקסיות". המחלוקות שאופפות את הגורם לכמה מאירועי ההיכחדות הכי קטסטרופליים שאירעו במהלך ההיסטוריה האבולוציונית היו או הם עדיין כאלו.

בריאתנים מתמודדים עם המציאות הזאת על ידי הקמת קמפיין יח"צ מאסיבי. בפני עצמו, אין שום דבר רע ביח"צ. הכל תלוי באופן בו עושים יח"צ. פה קבור הכלב המאובן. בריאתנים לא מנסים להיות מדעיים, אלא להיראות מדעיים. הם לא צריכים להיות מדעיים, כי קהל היעד שלהם הוא לא הביולוגים האבולוציוניים, אלא הציבור הרחב. הדיון איתם הוא לא דיון מדעי כמו המחלוקות המדעיות שהזכרתי לעיל, אלא דיון ציבורי שנערך בזירה הציבורית. האבולוציוניסטים מקדמים את הבנת המדע בקרב הציבור, הבריאתנים את אי-הבנתו. זה מומחש על ידי דורות של בריאתנים שהוציאו מהקשרם ציטוטים של מדענים, והציגו סילוף של הכתוב במקורותיהם והציגו סטנדרט נמוך מאד של ראיות.

חלק מהבריאתנים משקרים במודע. אחרים אשמים רק בהטלת מבטחם במקורות הלא נכונים ובהעתקת השגיאות שלהם בלי משים. את דמויות הציבור המוכרות לי בבריאתנות הארצישראלית – הרב זמיר כהן, פרופ' משה טרופ, ד"ר גבי אביטל, הרב ד"ר מיכאל אברהם ואחרים – אני משייך לסיעה השניה. בכל מקרה, השאלה האם בריאתנים משקרים או לא צדדית בעיני. אלו ואלו טועים.

סאטירה מציאותית מאד
סאטירה מציאותית מאד

קמפיין היח"צ שלהם קצר הישגים לאורך השנים, גם אם נניח שאלו לא הישגים מרחיקי לכת. הם היו מוצלחים לפחות ביצירת מסגרת לדיון הציבורי. קחו לדוגמא את השימוש הרווח במושג "תיאוריית האבולוציה" כדי לתאר את נושא הדיון. הדיון הזה הוא לא באמת על תיאוריית האבולוציה, אלא על הביולוגיה האבולוציונית, תחום מדעי שלם ועצום בגודלו שחוקר את האבולוציה של שלל תופעות ביולוגיות. לתחום הזה היו וישנן השלכות מרחיקות לכת.

חשוב להמחיש עד כמה רחבת היקף הביולוגיה האבולוציונית. מודלים אבולוציוניים משמשים בחקר התפוצה של מחלות מדבקות (לדוגמא, Leventhal et al., 2014), אבולוציה בתנאי מעבדה מאפשרת היא כלי מחקר מעולה (לדוגמא, Henning et al., 2014) ואפילו בפילוסופיה יש לביולוגיה האבולוציונית השלכות מרחיקות לכת (לדוגמא, Sober, 2000). הקפדתי לבחור כדוגמאות בסוגריים דווקא מאמרים שקראתי לאחרונה. הלוואי והייתי יכול לומר שדגמתי את עושר הספרות המחקרית בנושא בצורה שעושה צדק לרוחב היריעה שלו.

אולי יותר מכל תחום אחר בביולוגיה ואולי במדע, הביולוגיה האבולוציונית היא תחום בו בלי עבר אין עתיד. חקר העבר בביולוגיה האבולוציונית חשוב בפני עצמו. הוא מעניין, מרתק ותופס את עין הציבור (או לפחות, את עיני). יש לו גם השלכות ברורות על ההווה והעתיד של הרפואה, המחקר הביו-רפואי והתשובות שלנו על השאלות הגדולות של הקיום האנושי. יש הרבה יופי בתחום הזה, הרבה נושאים מעניינים והרבה השלכות שרלווטיות לחיים של כל אחד מאיתנו וגם לעתיד שלנו.

היח"צ הבריאתני מעלים את כל זה. הוא מונע דיון הוגן על הביולוגיה האבולוציונית ומציג תמונה חד-צדדית וחד-ממדית של התחום. השטחיות שלהם מגולמת יפה ברידוד של תחום מדעי עתיר מידע, השלכות וספרות מחקרית לצמד מילים שלא עושות לו צדק, תיאוריית האבולוציה. גם אני התרגלתי לדבר כך ואני משתדל להפסיק.

כשזה המצב, כשזה היריב הגדול של הביולוגיה האבולוציונית, כשאלו הטכניקות שלו, כשזאת רמת השיח שלו, מה בעצם מרוויח מדען שעומד איתם על במה? טוב לפסוודו-מדען להרים את עצמו למעמד הציבורי של המדען. הוא מרוויח מהרכיבה על היוקרה של מדענים ומדע. כשמדען עומד איתו על במה נוצר מצג שווא שאכן הגיעו לדיון שתי דעות מדעיות לגיטימיות, שיש מחלוקת מדעית בין בריאתנות והביולוגיה האבולוציונית. אין כזאת מחלוקת. זאת הסיבה שבמובן מסוים, קן האם ניצח בדיון הזה כבר כשביל ניי הסכים לעמוד איתו על אותה במה. הוא השיג כמות גדולה של יח"צ באיכות מעולה. קשה לכמת את הנזק הזה ועוד יותר קשה להשוות אותו להישגים של ניי בדיון עצמו. הרושם שלי הוא שהנזק גדול מהתועלת בדיונים כאלו. זאת הסיבה העיקרית שאני נגד דיונים מהסוג הזה.

זאת לא קריאה לזניחת המחלוקת הציבורית בין הבריאתנות לביולוגיה האבולוציונית. יש דרכים אחרים לקדם דיון הוגן על הביולוגיה האבולוציונית. אפשר לכתוב מאמרים, להכין סרטונים קצרים ולהעביר הרצאות. אפשר לפשט עקרונות אבולוציוניים ולכתוב על נושאים מדעיים משיקים. אפשר גם לחשוף את ערוותם של טיעונים בריאתניים נפוצים. לדעתי, אלו שעושים זאת ישיגו הרבה יותר מאלו שנותנים לעצמם להיות חלק ממכונת היח"צ הבריאתנית.

מקורות

Henning, M. S., Dubose, B. N., Burse, M. J., et al. (2014). In Vivo Functions of CPSF6 for HIV-1 as Revealed by HIV-1 Capsid Evolution in HLA-B27-Positive Subjects. PLoS Pathog, 10(1), e1003868.

Leventhal, G. E., Günthard, H. F., Bonhoeffer, S., et al. (2014). Using an Epidemiological Model for Phylogenetic Inference Reveals Density Dependence in HIV Transmission. Molecular Biology and Evolution, 31(1), 6–17.

Sober, E. (2000). Evolution and the Problem of Other Minds. The Journal of Philosophy, 97(7), 365–386.

10 תגובות לרשומה “אתגר של תפיסה: מחשבות על הדיון בין ביל ניי לקן האם”

  1. אני מבין את הנק' ממנה אתה בא,ומסכים עם הנק' עקרונית, אבל תזכור לשים את הדברים בקונטקסט הנכון.
    ביל ניי הגיע ללב חגורת התנ"ך האמריקאית, מול קהל בריאתני, מכחיש מדע, ונוטף יח"צ דתי כפי שהסברת היטב, מקום שבו קיימים מאבקים על אם ללמד בריאתנות או אבולוציה בבתי ספר , ושטף אותם במדע, שגם אם הוא רק מדע פופולרי, הוא שומט את הקרקע תחת התיאוריות הבריאתניות, הוא השמיע באוזניהם דברים שבשום מקום אחר הם לא היו שומעים גם במהלך חיים שלם.
    בעיניי זה היה שווה את זה.
    הלוואי ואנשי היח"צ הבריאתני בארץ היו מוכנים לדיון כזה מול מישהו רהוט מספיק ולו רק בשביל שהקהל שלהם יזכה לשמוע פעם טענות נגדיות עוצמתיות.

  2. אני מבין את הנק' ממנה אתה בא,ומסכים עם הנק' עקרונית, אבל תזכור לשים את הדברים בקונטקסט הנכון.
    ביל ניי הגיע ללב חגורת התנ"ך האמריקאית, מול קהל בריאתני, מכחיש מדע, ונוטף יח"צ דתי כפי שהסברת היטב, מקום שבו קיימים מאבקים על אם ללמד בריאתנות או אבולוציה בבתי ספר , ושטף אותם במדע, שגם אם הוא רק מדע פופולרי, הוא שומט את הקרקע תחת התיאוריות הבריאתניות, הוא השמיע באוזניהם דברים שבשום מקום אחר הם לא היו שומעים גם במהלך חיים שלם.
    בעיניי זה היה שווה את זה.
    הלוואי ואנשי היח"צ הבריאתני בארץ היו מוכנים לדיון כזה מול מישהו רהוט מספיק ולו רק בשביל שהקהל שלהם יזכה לשמוע פעם טענות נגדיות עוצמתיות.

  3. אני לא מסכים איתך.
    כשאתה כותב מאמרים,מכין סרטונים ונותן הרצאות אתה פונה לקהל מאוד ספציפי וזה הקהל שפתוח למדע.
    בזה שביל עלה על הבמה במוזיאון הבריאתנות הוא והיה הרבה יותר רהוט וכריזמטי מקן האם הוא גרם לכך שאנשים שבדרך כלל מסרבים לשמוע על מדע שמעו אותו

  4. אני מבין את הטענה שלך שבעצם זה שאתה מתווכח עם בריאתן על במה כזאת, אתה בעצם נותן לו כביכול "לגיטימיות" ובכך אתה מסייע לבריאתנים.

    אבל העניין הוא, שכמו בהרבה מקרים במציאות, המציאות פשוט לא מתנהלת לפי החוקים שהיינו רוצים שהיא תתנהל. אפשר להביא שלל דוגמאות, אבל העיקרון הוא שגם אם לנו ברור שמה שאנו עושים אומר משהו מסוים, בעיני שאר העולם/האנשים הוא לא ייראה כך ואף ייראה הפוך.

    למשל במקרה שלנו, הימנעות של מדענים מדיונים כאלו לא תיראה על ידי הציבור הרחב כ"אה, הם לא באים לדיון כי הבריאתנים בכלל לא ראויים ליחס", אלא הציבור הרחב יסתכל על זה כעל: "אבל אם יש להם תשובות לשאלות של הבריאתנים, ממה הם מפחדים כל כך?".
    אנחנו יכולים ליילל עד מחר שזאת לא האמת, אבל ככה אנשים יחשבו.
    כך שאין ברירה, וחייבים, גם אם רק מידי פעם, להתעמת איתם מול במה. החלופה היא גרועה הרבה יותר.

  5. הויכוח מתמשך, ויש הרבה טיעונים לכאן ולכאן. ההסכמה הרחבה (גם בקרב בריאתנים רבים) היא שניי ניגב את הרצפה עם השרלטן האוסטראלי. תן לי לקחת גישה קצת יותר מרושעת למה שקרה.

    זה הכסף ליבובסקי. זה הכל הכסף. הדיבייט היה מאוד מועיל לקריירה של שני הצדדים. ובמיוחד לקן האם ול-"מוזיאון הבריאה" שלו.

    האם בנה את הקרקס הפרהיסטורי הזה בהרבה מאוד כסף ותלוי בזה שיכנס הרבה כסף פנימה. הוא חייב להמשיך להזרים כסף כל הזמן, חייב להמשיך לקבל תשומת לב כל הזמן. דיבייט עם מיליוני צופים מול סלבריטי של מדע כמו ניי הוא בדיוק מה שצריך כדי להביא עוד תרומות ועוד מבקרים לקנטקי כדי לצפות במופע האימים של קן האם. זה בכלל לא חשוב מי ניצח. האם לא יכול לנצח כשהוא אומר שהוא פשוט חייב לקבל את התנ"ך מילולית כי ככה וזהו ושום כמות של ראיות לא תשנה. אבל דווקא המחויבות הזו לאמונה שהיא לא מדעית בעליל מביאה את הנוצרים הטובים להושיט את ידם לארנק. ניי יכול לנצח במדע, הוא יכול לגרום להאם להיראות כמו שוטה, הכסף יכנס לחשבון של האם.

    גם לפרופיל של ניי זה מועיל. ריצ'רד דוקינס מצטט לפעמים עמית שלו שאמר בקשר לדיבייטים כאלה "זה יראה טוב מאוד בקורות החיים שלך, אבל פחות טוב בשלי". ניי הוא לא פרופסור לאתולוגיה. הוא מקדם מדע עם תואר ראשון בהנדסה (ויופי של ראש על הכתפיים אבל זה לא קשור). מבחינתו זה משתלם כי הוא קיבל כסף על ההופעה (אני מקווה) וגם העלה את הפרופיל הציבורי שלו. לניי יצאו כבר כמה ראיונות בתקשורת כתוצאה מהיציאה שלו נגד הבריאתנים, ולפחות ראיון אחד ב-MSNBC בעקבות הדיבייט.

    אז מי ניצח? שני הצדדים. ומי הרוויח בקרב הגדול יותר? אני מקווה שאנחנו כי ניי באמת היה מעולה.

  6. התרומה של הביולוגיה האבולוציונית היא לא רק בתחום הביולוגיה אלא אפילו במדעי המחשב.
    מספר רב של יישומים בנויים על "אלגוריתמים גנטיים" שהם בעצם סימולציות של התהליך האבולציוני והברירה הטבעית.
    אפשר להתחיל את הקריאה בנושא כאן:
    http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%90%D7%9C%D7%92%D7%95%D7%A8%D7%99%D7%AA%D7%9D_%D7%92%D7%A0%D7%98%D7%99
    עצם זה שכל הסימולציה נערכת בתוך המחשב, על סמך מספרים אקראיים שהמחשב מגריל, סותרת בצורה הברורה ביותר את טענת הבריאתנים לגבי הצורך במתכנן תבוני שיכוון את האבולוציה.
    אלא אם כן אותו מתכנן תבוני מכוון גם את בחירת המספרים האקראיים של המחשב, כדי ליצור, לדוגמה, לוחות זמנים טובים יותר – כנראה זה (ויצירת חיידקים עמידים ווירוסים חדשים) מה שחשוב למתכנן התבוני.

  7. @רביב

    אתה צודק כמובן אבל זה absolutely laughable (אין מונח מספק בעברית) שאנחנו צריכים בכלל להביא את הטיעון הזה אחרי כל-כך הרבה זמן. התחום של חיים מלאכותיים מספק דוגמאות נפלאות למידע שנוצר מזבל ע"י אבולוציה בברירה טבעית בסביבה סינטתית. מה שמדהים הוא שהמאמר שתמיד חוזרים אליו הוא כבר בן 20 שנה:

    http://youtu.be/JBgG_VSP7f8

  8. @רן: אני מסכים שזה ההקשר הנכון, אך חסר לי בעצם איזה מסקנה שאתה מוציא מכך שזה ההקשר. מעבר לזה, אני חושב שיש פופולרייזרים של מדע שיכולים להגיע גם לקהלים כאלו שלא במסגרת דיון פומבי. מדענים דתיים שמקבלים את תיאוריית האבולוציה, לדוגמא.

    @אוריאל: בעיקר דבריך כתבת:

    הימנעות של מדענים מדיונים כאלו לא תיראה על ידי הציבור הרחב כ"אה, הם לא באים לדיון כי הבריאתנים בכלל לא ראויים ליחס", אלא הציבור הרחב יסתכל על זה כעל: "אבל אם יש להם תשובות לשאלות של הבריאתנים, ממה הם מפחדים כל כך?".

    הם עונים, פשוט לא במסגרת דיונים ורבליים עם בריאתנים על במה אחת. הלכך, מה מקור הקושיה?

סגור לתגובות